Voordelig hekwerk

Waarom de prijs van houten pallets zo sterk is gestegen

Geplaatst op

U betaalt nu 10 tot 20% meer om inruilbare houten pallets te kopen dan vorig jaar. Bovendien moet u soms wekenlang wachten op de levering ervan. Wat gebeurt er? Waarom is de prijs van houten ladingdragers plotseling omhooggeschoten?

Pallethout is 10% duurder dan vorig jaar

Palletproducenten in heel Europa zullen binnenkort hun prijzen verhogen. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is de verbazingwekkende stijging van de prijs van hout. De Duitse Vereniging voor Houten Verpakkingen, Pallets en Exportverpakkingen (HPE) volgt deze ontwikkelingen sinds 2005 op de voet en meldde alleen al in het eerste kwartaal van 2018 een prijsstijging van 4,4%, met een prijsstijging van 13% voor het hele jaar. Daar zijn verschillende redenen voor.

Minder houtkap door vochtige bosbodem

Veel palletproducenten in Noord-Europa importeren hun hout uit Scandinavië en de Baltische staten. Deze regio’s hebben echter de hele winter te kampen gehad met slechte houtkapomstandigheden als gevolg van een natte zomer en herfst. De bossen zijn doordrenkt met water, waardoor het voor oogstmachines moeilijk is om ze te betreden. Bovendien zijn de bosbodems vochtig in plaats van bevroren, waardoor het onmogelijk is om het hout weg te slepen. Door de klimaatverandering worden de winters niet kouder of langer. Al met al is het voor houthakkers erg moeilijk om hun leveringsverplichtingen na te komen en wordt het alleen maar erger. De regeringen van Litouwen en Estland hebben zelfs de zware regenval en overstromingen van 2017 erkend als een nationale ramp, met het oog op de bescherming van houtkapbedrijven tegen schadeclaims.

Minder zagerijen richten zich op houten pallets

Een andere verklaring voor het houttekort – en daarmee de prijsstijging – heeft te maken met de zagerijen zelf: veel zagerijen hebben hun activiteiten tijdens de economische crisis afgebouwd of stopgezet, of zijn zich gaan richten op andere nichemarkten zoals tuin-, vloer- en constructiehout. De capaciteit van hout en pallets is daardoor zeer laag.

Chinese bedrijven kopen Europese voorraden op

Verschuivingen vinden echter niet alleen aan de aanbodzijde plaats. Uit de groeiende vraag over de hele wereld blijkt dat Europese pallets zeer populair zijn. Vooral China plaatst in toenemende mate orders bij Europese palletproducenten om zijn voorraden aan te vullen. Vorig jaar werden 3,25 miljoen kubieke meter gezaagd hout en verwerkte houtproducten vanuit Europa naar China geëxporteerd: een stijging van 55% ten opzichte van 2016. Er is in China nauwelijks hout voor productiedoeleinden beschikbaar en de extra kosten van het transport vanuit Europa lijken hen niet af te schrikken.

Bloeiende economie stuwt de algemene vraag naar houten pallets op

Nu de economie weer op volle toeren draait, neemt ook elders de vraag naar houten pallets toe. De European Pallet Association (EPAL) schat dat er in 2017 ongeveer 115,8 miljoen witte houten pallets in gebruik waren, waarvan 88,3 miljoen nieuw geproduceerd. Dit is ongeveer 10% meer dan het jaar ervoor. Toch is het niet voldoende om aan de wereldwijd groeiende vraag te voldoen. Pallets zijn immers voor veel fabrikanten onmisbaar voor de verzending van de goederen die ze produceren.

Transport en staal (spijkers) zijn ook duurder geworden

Dat u meer betaalt voor uw omruilbare pallets heeft ook te maken met de stijgende prijs van staal en dus de productie van nagels, maar ook met de stijgende vrachtkosten. Tel daarbij op dat veel transportbedrijven in heel Europa kampen met een tekort aan chauffeurs, wat een van de redenen is waarom leveringen zo lang kunnen duren.

Gerelateerde berichten

Gordijnen streven dezelfde doelen na als een hekwerk

We zien dat steeds meer mensen hekwerk gebruiken om hun tuin of erf af te schermen. Dit doen ze vaak zodat mensen niet ongewild op hun stuk grond...

Lees meer

Over ons

Voordelig en sfeervol hekwerk realiseren in je tuin.

Contactgegevens

Via info @ voordelighekwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden