Voordelig hekwerk

Hoe maak je een mooi tuinontwerp?

Geplaatst op

Wil jij na een lange dag je terug kunnen trekken in een ware oase? Dan heb je een mooie tuin nodig die naar je eigen smaak is ingericht. De tuin ontwerpen is leuk, maar niet altijd even eenvoudig. Online zijn er veel ideeën en tips te vinden. Voor je opgedane inspiratie implementeert in je eigen tuin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Kindvriendelijk tuinontwerp

Heb je kinderen? Dan is een grote tuin iets waar je vrolijk van wordt! Hierin kunnen de kids veilig ravotten. Wel is het belangrijk dat de tuin hiervoor goed ingericht is. Een weelderige bostuin, gevuld met siergras, bloemperkjes en zithoekjes, is mooi. 

Het laat alleen weinig ruimte voor de kids om te spelen. Voor kinderen is een gazonnetje juist ideaal. Op het gras kunnen ze heerlijk rondrennen. Ben je bang dat het gras hierdoor niet mooi blijft? Overweeg kunstgras aan te leggen dat geschikt is voor kinderen om op te spelen.

Tuinontwerp voor graafgrage huisdieren

Heb je huisdieren? Dit heeft ook invloed op hoe je je stukje grond inricht. Niet alleen honden, maar ook bijvoorbeeld konijnen of kippen kunnen je mooi ingerichte tuintje op stelten zetten. Heb je een huisdier dat graag graaft? Dan kan het lastig zijn bloemperken aan te leggen. De bloemperken verhogen, eventueel met een lage omheining eromheen, kan een oplossing bieden.

Een duurzaam tuinontwerp geeft meer plezier

Als je een mooie tuin ontworpen hebt, wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarom is het belangrijk de duurzaamheid van materialen te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan de schutting. Veel huiseigenaren prefereren houten schuttingen. 

Houten palen kunnen echter op den duur gaan rotten en bij een storm ligt je omheining dan plat. Als je een duurzamere schutting wenst met dezelfde natuurlijke uitstraling, kun je een hout-betonschutting overwegen. Deze schutting heeft betonnen palen en houten schermen. Hierdoor gaat het veel langer mee.

Over duurzaam gesproken: als je na het ontwerp de tuin gaat aanleggen kijk dan eens of je oude tuinmaterialen kunt hergebruiken in je nieuwe tuin. Kom je er niet uit en wil je de aanleg van je tuin uitbesteden? Schakel dan een hovenier voor circulaire tuinen in.

Je locatie en ligging

Hou rekening met de ligging van je tuin. Heb je een tuin op het zuiden? Dan vang je lekker veel zon. Wel is het dan belangrijk om ook wat schaduw te creëren in je tuin, bijvoorbeeld door een boom te planten of een overkapt terras aan te leggen.

In sommige gevallen heeft je locatie ook invloed op je tuinontwerp. Woon je bijvoorbeeld aan zee? Grote kans dat er vaak veel wind staat. In dit geval wil je dus liever niet te lichte tuinmeubels aanschaffen die bij elk zuchtje wind omwaaien. Ook wens je misschien een windscherm te plaatsen, zodat je vaker onbezorgd in je tuin kunt zitten.

Het tuinontwerp uitbesteden

Al met al zijn er nogal wat aandachtspunten om rekening mee te houden als je een tuinontwerp gaat maken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om het ontwerp voor de tuin te laten maken. Overweeg dus of je dat ook wilt doen of dat je toch zelf aan de slag gaat. Doe dat laatste alleen als je genoeg tijd hebt. Als je achteraf in een tuin zit die niet naar je zin is of waarin tuinproblemen zijn ontstaan, omdat je niet met alle belangrijke zaken rekening hebt gehouden dan gaat dat ten koste van je tuinplezier.

Gerelateerde berichten

De voordelen van automatische hekopeners

Automatische hekopeners zijn innovatieve apparaten die steeds populairder worden, en dat is niet zonder reden. Ze bieden talloze voordelen die zowel...

Lees meer

Over ons

Voordelig en sfeervol hekwerk realiseren in je tuin.

Contactgegevens

Via info @ voordelighekwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden