Voordelig hekwerk

ERP software voor de bouw

Geplaatst op

De digitalisering vordert. Degenen die het proberen te ontwijken, zullen het in de toekomst steeds moeilijker vinden om bij te blijven. Dit geldt ook voor bouwbedrijven.

Hoe ze kunnen profiteren van ERP-software en waarom het zinvol is om te vertrouwen op branchespecifieke software is het onderwerp van dit artikel. Laten we daarvoor eens kijken naar de algemene werking van een ERP-oplossing om beter te begrijpen hoe de verschillende toegevoegde waarde kan worden bereikt. Maar eerst, wat is ERP nou eigenlijk?

Wat is ERP-software? – Een definitie 

ERP is de afkorting voor de zogenaamde enterprise resource planning. Het doel is om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de bestaande middelen waar een bedrijf toegang toe heeft. 

Hiervoor moeten de processen eerst worden geoptimaliseerd en efficiënter worden gemaakt. Dan is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alle processen in het bedrijf te allen tijde zijn uitgerust met de juiste hoeveelheid middelen. 

In deze context zijn resources alle resources die een bedrijf kan openen. Naast te verwerken goederen wordt onder personeel of bijvoorbeeld arbeid, machines, gereedschappen of bijvoorbeeld de vloot ook verstaan middelen. 

Hiervoor brengt ERP-software alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een centrale database. Alle actoren hebben hier dan toegang toe. Hierdoor kunnen de processen aanzienlijk efficiënter en slanker worden gemaakt. 

Dankzij de gemeenschappelijke database kunnen processen nu over afdelingen heen worden geïmplementeerd. De informatiestroom wordt aanzienlijk versneld en fouten worden voorkomen door duplicaten of onjuiste overdracht van gegevens. 

ERP-software voor de bouw

Hiervoor bestaat een ERP-software uit verschillende modules. Elk van deze modules bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en ontvangt verschillende functies die het dagelijkse werk op dit gebied ondersteunen.

Een ERP-software bevat bijvoorbeeld algemene modules zoals boekhouding, documentbeheer of magazijnbeheer. Daarnaast zijn er echter speciale modules en functies, afhankelijk van de branche waarin een bedrijf actief is. 

Er zijn bijvoorbeeld modules die betrekking hebben op de productie van een bedrijf. Modules voor logistiek of projectmanagement kunnen ook worden geïntegreerd in ERP-software. Uiteindelijk is het belangrijk om ERP-software voor de bouw te vinden die alle processen van uw eigen bedrijf kan dekken. 

Vind de juiste ERP-software 

Dit is echter geen gemakkelijke taak, omdat er talloze verschillende oplossingen te vinden zijn op de ERP-markt. In de loop der jaren hebben veel ERP-leveranciers zich gespecialiseerd in specifieke industrieën en bedrijfsgroottes en hun software in deze mate aangepast. 

Voor bouwbedrijven zijn er daarom verschillende oplossingen die optimaal in staat zijn om de afzonderlijke gebieden en speciale workflows te bestrijken. Onze ERP consultants helpt u bij het vinden van de juiste oplossing. Laten we eens kijken naar een ERP-software die speciaal voor bouwbedrijven is gemaakt en enkele belangrijke functies benadrukken. 

Dit is bedoeld om licht te werpen op waarom het zo belangrijk is om een ERP-software te kiezen die bij uw eigen bedrijf past en u tegelijkertijd de mogelijkheden van moderne ERP-software voor bouwbedrijven te laten zien. 

Berekening bouwkosten

Vóór het eigenlijke bouwproject is de bouwplanning en de bijbehorende kosten- en verkoopprijsberekening. Hier is het noodzakelijk om bindende uitspraken te doen over hoe duur het bouwproject uiteindelijk voor de klant zal zijn. Het is belangrijk om alle factoren van het bouwproject mee te nemen in de berekening.

Een ERP-software biedt de mogelijkheid om alle beschikbare resources te bekijken en ook om leverdatums voor ontbrekende resources te bepalen. Naast kostprijsberekening kan er ook een tijdsoverzicht worden gemaakt over een mogelijke start van het project. 

De noodzakelijke werknemers met hun verschillende tarieven worden ook in de berekening opgenomen. Met al deze factoren kan dan uiteindelijk een veel preciezere uitspraak worden gedaan over de kosten van een bouwproject. 

Materiaal- en voorraadbeheer

Het is altijd belangrijk om te weten welke materialen nog beschikbaar zijn in het magazijn, welke al gepland zijn voor bepaalde projecten en die zo goed mogelijk moeten worden bijbesteld. Een ERP-software biedt de mogelijkheid om de gehele materiaalvoorraad digitaal in kaart te brengen en te beheren. 

Met een leveranciersadministratie is het ook mogelijk om direct te zien wanneer bepaalde materialen beschikbaar zijn en onder welke voorwaarden. Dit maakt de bouwplanning eenvoudiger, vooral wanneer meerdere projecten parallel lopen.

Gebouwinformatiemodellering (BIM)

Het modelleren van bouwinformatie wordt steeds belangrijker op bouwplaatsen. Deze technologie maakt het mogelijk om een 3D-model van een bouwobject te maken, dat alle informatie van alle betrokken actoren bevat. 

Op deze manier wordt de communicatie op de bouwplaats ook aanzienlijk verbeterd met externe actoren en kan men het eigen gebruik beter plannen. Het wordt direct duidelijk in hoeverre een enkele bouwfase al is gevorderd en wanneer men verder kan werken. 

Mobiele versie van ERP-software

Veel medewerkers van bouwbedrijven staan op het veld. Of het nu op het kantoor van de klant is of direct op de bouwplaats. Met een mobiele versie van de ERP-software is het voor deze medewerkers ook mogelijk om informatie op te halen, gegevens in te voeren of statusrapporten te geven. 

Het is ook eenvoudig en snel om aanvullende materiaalvereisten aan de administratie voor te leggen, zodat de administratie zo snel mogelijk passende nabestellingen kan plaatsen. Uiteindelijk bespaart de mobiele versie van de ERP-software extra kosten en vooral tijd. 

Over ons

Voordelig en sfeervol hekwerk realiseren in je tuin.

Contactgegevens

Via info @ voordelighekwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden