Voordelig hekwerk

Een steiger veilig demonteren

Geplaatst op

Bij het afbouwen en demonteren van een steiger moeten alle veiligheidsmaatregelen worden genomen. Steigers zijn een beveiligd platform om op verhoogde niveaus te werken, maar voor een veilig gebruik is het zaak om de steiger zorgvuldig op- en af te bouwen. Gebruik onder andere de volgende materialen voor een schadevrije en veilige demontage:

  • Een veiligheidsharnas
  • Passende veiligheidsuitrusting
  • Steigergereedschap
  • Extra steigeronderdelen

Hieronder leggen we uit hoe je een steiger veilig demonteert nadat de klus geklaard is.

Creëer een veilige werkruimte

Maak de ruimte om de steiger vrij, zodat je de gedemonteerde onderdelen neer kunt leggen. Als een steiger wordt gedemonteerd, moeten de onderdelen namelijk direct van de constructie verwijderd worden en voor latere inspectie gesorteerd.

Bestudeer de constructie

Bestudeer de steigerconstructie, zorg ervoor dat het geheel solide is en dat er geen zichtbare risico’s zijn. Controleer elk platform afzonderlijk om er zeker van te zijn dat er tijdens de bouw niets beschadigd is. Beschadigde onderdelen moeten worden verwijderd en vervangen.

Veiligheidsuitrusting

Trek alle noodzakelijke veiligheidsuitrusting aan: veiligheidsschoenen, een helm en handschoenen. Draag dit met alle andere uitrusting die nodig is voor een veilige werkomgeving op de bouwplaats. Je moet bijvoorbeeld ook een veiligheidsharnas dragen als je op een steiger op grote hoogte werkt.

Demonteren

Begin aan de bovenkant van de steiger met demonteren. Verwijder eerst de leuning en de palen met behulp van het gereedschap. Geef de onderdelen voorzichtig door aan je collega’s en ga er niet mee gooien. Zorg ervoor dat iedereen veilig staat en dat er geen onderdelen op iemand kunnen vallen.

Verwijder vervolgens de rest van het platform uit de verdieping eronder. De banden die de steiger aan het pand bevestigen mag je pas verwijderen nadat het volledige platform verwijderd is.

Bestudeer alle steigeronderdelen na het demonteren. Onderdelen die niet gerepareerd kunnen worden moet je direct afvoeren, omdat defecte onderdelen de kans op verwondingen vergroten.

Tips en waarschuwingen

Voorkom dat je met losse koppelingspennen werkt door ze aan de bovenkant van het frame te bevestigen. Door de pennen aan de constructie te bevestigen verklein je namelijk het risico op valongelukken.

Draag daarnaast altijd een veiligheidsharnas, omdat je je evenwicht kunt verliezen als je onderdelen moet verwijderen waar veel kracht voor nodig is.

Gerelateerde berichten

Gordijnen streven dezelfde doelen na als een hekwerk

We zien dat steeds meer mensen hekwerk gebruiken om hun tuin of erf af te schermen. Dit doen ze vaak zodat mensen niet ongewild op hun stuk grond...

Lees meer

Over ons

Voordelig en sfeervol hekwerk realiseren in je tuin.

Contactgegevens

Via info @ voordelighekwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden