Voordelig hekwerk

De juiste garagedeur kiezen? Zo doe je dat

Geplaatst op

Wanneer je een garagedeur gaat kopen, zal je al snel ontdekken dat het aanbod zeer divers is. Wat dat betreft was het vroeger een stuk eenvoudiger. Toen werden de meeste garages namelijk van kanteldeuren voorzien. Tegenwoordig is dat anders en heb je veel meer keuze. Daardoor is het kiezen van de juiste garagedeur lastiger geworden. Maar geen zorgen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je erachter kunt komen welke garagedeur het beste bij jou past.

Het gebruik van de garagedeur

Hoewel het belangrijk is dat de garagedeur goed bij de uitstraling van je woning past, is het gebruik van de deur het belangrijkste. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks meerdere malen met de fiets erop uitgaat en je daarbij iedere keer de garagedeur in zijn geheel moet openen en sluiten, is dat niet prettig.

Veel beter is het dan om een garagedeur te hebben die slechts voor een deel geopend hoeft te worden om de garage in en uit te kunnen gaan. Garagedeuren waarmee dit mogelijk is, zijn onder andere openslaande garagedeuren en zijdelingse garagedeuren.

Het gebruik van de ruimte in de garage

Garages worden in hoofdlijnen op 3 manieren gebruikt:

1.       Als opslagplaats

2.       Als hobbyruimte

3.       Als parkeerplaats

De manier waarop je de garage gebruikt heeft invloed op welke garagedeur je het beste kunt kiezen.

Garage als opslagplaats

Wil je garage als opslagplaats gebruiken? Dan zijn garage roldeuren een goede keuze. Garage roldeuren zorgen er namelijk voor dat de ruimte in de garage volledig vrij blijft om spullen op te slaan. De roldeur wordt tijdens het openen namelijk recht boven de opening van de garage opgerold.

Garage als hobbyruimte

Wanneer je de garage als hobbyruimte wilt gebruiken, zijn de eerder genoemde openslaande garagedeuren een goede keuze. Deze deuren zijn goed geïsoleerd en tochtvrij. Bovendien kun je in het deurblad een raam laten plaatsen, waardoor je meer daglicht in de garage hebt om je hobby goed uit te kunnen oefenen.

Garage als parkeerplaats

Kies je ervoor om je garage als parkeerplaats gebruiken, dan zijn roldeuren of sectionale garagedeuren een prima optie. Allebei de deuren kantelen tijdens het openen niet naar buiten toe open, waardoor je niet het risico loopt dat het deurblad van je garage tijdens het openen per ongeluk tegen je auto aankomt.

De bediening van de garagedeur

Dit aspect sluit aan op het gebruik van de garagedeur. In principe heb je 2 keuzes:

1.       Handmatige bediening

2.       Elektrische bediening

Hoewel handmatige bediening van de garagedeur voor de meeste mensen geen probleem is, kan het wel een rol spelen in het gebruiksgemak van de deur.

Hoe fijn is het bijvoorbeeld als je tijdens een regenbui je auto in de garage wilt parkeren en je daarbij vanuit je auto de garagedeur kunt openen? En hoe fijn is het dat als je wat ouder bent en je lichamelijke klachten begint te krijgen, dat je het deurblad niet meer handmatig open hoeft te trekken?

Kortom, denk na over hoe jij de garagedeur zou willen bedienen en bedenk daarbij ook of je die manier van bediening over een aantal jaren nog steeds prettig zult vinden.

De uitstraling van het deurblad

Naast de eerder besproken punten moet het deurblad natuurlijk bij de uitstraling van je woning passen. In principe heb je keuze uit twee soorten materialen voor het deurblad:

1.       Aluminium

2.       Hout

Aluminium behoeft weinig onderhoud en geeft een strakke uitstraling je garage. Hout daarentegen geeft je garagedeur een warme en landelijke uitstraling, maar heeft meer onderhoud nodig dan aluminium.

Naast de materiaalkeuze is ook de kleur en het patroon van het deurblad van belang. Zowel aluminium als hout bieden vele mogelijkheden in kleuren en patronen. Het gaat het met name om de uitstraling van het materiaal zelf en het onderhoudsaspect waarover je moet nadenken.

Nu je weet waar je op moet letten bij het uitkiezen van een garagedeur is het aan te raden om enkele garagedeurbedrijven te bezoeken. Doordat je goed ingelezen bent, is het met aanvullend advies van een specialist makkelijker om de juiste deur te kiezen.

Gerelateerde berichten

De voordelen van automatische hekopeners

Automatische hekopeners zijn innovatieve apparaten die steeds populairder worden, en dat is niet zonder reden. Ze bieden talloze voordelen die zowel...

Lees meer

Over ons

Voordelig en sfeervol hekwerk realiseren in je tuin.

Contactgegevens

Via info @ voordelighekwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden